Malzemeler
- 400-500 gr kadar kuşbaşı et (dana, kuzu ve koyun eti fark etmez siz hangisini seviyorsanız onunla yapabilirsiniz)
- 2-3 adet büyük boy havuç
- 1 adet büyük boy soğan
- 2. 5 su bardağı pirinç
- 1 çaybaradğı sıvı yağ
- 5 Su bardağı kaynar su
- 1 su bardağı sıcak et suyu
- 100 gr badem
- karabiber
- kimyon
- tuz
Yapılışı
Öncelikle etimizi düdüklüde etin hizasına kadar su ve tuz koyup yarım saat
pişirelim normalde pilav tenceresinde pişmeli suyu çekene kadar ama ben et
suyundan faydalanmak için düdüklüde yapıyorum.
Pişen etlerimizi pilav tenceremize alalım ve suyunu çekene kadar hatta
tavaya kahverengini verene kadar bekletelim pilava renk ve tat vermesinde
önemli ardından yağımızı dökelim ve kavuralım etimizi 3 dk kadar ardından
jülyen doğradığımız soğanlarımızı katalım (ben yıllardır havucu soğandan
önce atardım havuç geç pişer diye ama soğanın güzelce kavrulup hatta biraz
yanması gerekiyor yanmak derken karamelize olması lazım zaten pilav yerken
soğan tadı veya kendisi ağzı gelmiyor ) Soğanlarımız iyice kavuralım
ardından ucun çubuklar halinde doğradığımız havuçlarımızı katalım bu sırada
biraz daha yağ ekleyebilirsiniz yağlı güzel oluyor ve 4 dk kadar kavuralım
havuç kızaracak ama tam yumuşamadan 2 su bardağı sıcak suyu döküp
baharatlarını katıp ağzını kapatıcaz yaklaşık 10 dk kadar pişecek.
Dibinde biraz su kalabilir olsun havuçlar yumuşamış olacak bu sayede bu sırada üzerine yıkanmış süzülmüş pirinçlerimizi dökeleim ve karıştırmadan üzerine 3 su bardağı sıcak suyu 1 su bardağı et suyunu dökelim tuz ekleyelim ve pişmeye bırakalım pişen pilavımızı altını üstüne etire etire karıştıp ağzını kapatalım ve dinlenmeye bırakalım 5 – 10 dk dinlenmesi yeterli.
Bu sırada bademleri sıcak suda kaynatıp kabuklarını soyalım ve az bir yağda kavuralım ve kek kalıbımıza yerleştirip dinlenen pilavı dökelim bastıralım ve servis tabağımıza ters çevirip dökelim.
Dibinde biraz su kalabilir olsun havuçlar yumuşamış olacak bu sayede bu sırada üzerine yıkanmış süzülmüş pirinçlerimizi dökeleim ve karıştırmadan üzerine 3 su bardağı sıcak suyu 1 su bardağı et suyunu dökelim tuz ekleyelim ve pişmeye bırakalım pişen pilavımızı altını üstüne etire etire karıştıp ağzını kapatalım ve dinlenmeye bırakalım 5 – 10 dk dinlenmesi yeterli.
Bu sırada bademleri sıcak suda kaynatıp kabuklarını soyalım ve az bir yağda kavuralım ve kek kalıbımıza yerleştirip dinlenen pilavı dökelim bastıralım ve servis tabağımıza ters çevirip dökelim.
Yorumlar
Yorum Gönder
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederiz :)