Strudel Tarifleri

STRUDEL TARİFLERİ


STRUDEL TARİFİ 1

Fırın tepsisi yağa ve una bulandıktan sonra kalan un yoğurma mermerinin üzerine boşaltılır.
Ortası çukurlaştırılıp içine 1 tutam tuz, karbonat, ufak parçalara doğranmış tereyağı, 
şeker ve yumurta konur. Sonra iyice karıştırarak hamur haline getirilir. Hamur avuca yapışmayacak kadar yumuşak bir kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Kıvamını bulunca yuvarlanır ve yağlı kağıda sarılıp buzdolabına kaldırılır. Elmaların kabuklan soyulup dilimlenir, dilimlerin çekirdekleri ve çekirdek yatakları temizlenir. Dilimler ufak parçalara doğranarak soğuk suya atılır. Elmaların tamamı ayıklanınca suyu süzülür ve büyükçe bir kaseye boşaltılır. Üzerine marmelat, üzüm, rendelenmiş limon veya portakal kabuğu ve toz şeker konulup karıştırılır. Hamur buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir, sonra çıkarılır ve kağıdı açılıp, una bulanmış yoğurma mermerinin üzerine oturtulur. Bir süre daha yoğrulduktan sonra önce bir merdaneyle sonra da oklavayla açılıp iyice inceltilir. Sonra düzgün bir şekilde yayılır. 1 çorba kaşığı yağ eritilip fırçayla hamurun üzerine sürülür. Kasedeki elmalı karışım hamurun ortasına boşaltılır. Karışım hamurun dört bir yanında üçer parmaklık boşluk kalacak biçimde yayıldıktan sonra hamurun kenarına yağ sürülür. Hamurun bir kenarı elma karışımının üzerine katlandıktan sonra içini bozmadan ve iki elle kıvırarak rulo yapılır. Rulo yapıldıktan sonra hamurun iki ucu ezilip üste doğru katlanır. Böylece rulonun içindeki harcın dökülmesi önlenmiş olur. Kalan yağ fırçayla rulonun üzerine sürüldükten sonra iki spatulanın yardımıyla strudel yağa bulanmış fırın tepsisine oturtulur. Badem içi, 1 dakika kadar kaynar suda bırakıldıktan sonra kevgirle çıkarılıp kabuklan ayıklanır, sonra bir bezle iyice kurulanır ve keskin bir bıçakla ince ince doğranır. Doğranmış bademler de strudelin üzerine serpiştirildikden sonra tepsi kızgın fırına sürülür. Fırının ısısı orta dereceye indirildikten sonra strudel 1 saat kadar pişirilir. Tatlı fırından çıkarıldıktan sonra 1-2 dakika beklenir ve gene iki spatulanın yardımıyla strudel tepsiden alınıp bir bezin üzerine konur. Üzerine pudra şekeri de serpildikten sonra tatlı soğumaya bırakılır. Strudel iyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet şeker olsun.
Tarifimizi beğendiyseniz abone olup , yorum yazmayı unutmayınız lütfen.


ELMALI STRUDEL TARİFİ 2

Fırın tepsisini yağlayıp unlamalı ve bir kenara bırakmalı. Unu hamur mermerine koyup üstüne yumurtayı, toz şekerini. tereyağını ve bir çimdik tuzu katıp bunları iyice yoğurmalı. Hamur oldukça yumuşak bir kıvama gelince bunu yuvarlayıp bir yağ kâğıdına sarmalı ve buzdolabına kaldırıp burada bir saat kadar dinlendirmeli. 
Üzümleri temizlemeli. Ceviz içlerini makineden bir defa geçirerek kıymalı. Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkarmalı ve dilim dilim doğramalı. Elma dilimlerini bir porselen kâseye koymalı, bunların üstünü 150 gram toz şekeriyle örtmeli. Limon kabuğunun sadece sarısını rendeleyip şekerin üstüne serpmeli. Bunun üstüne tarçını ve kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli. Kıyılmış ceviz içiyle üzümleri de kattıktan sonra karışımı iyice karıştırmalı. Hamur topağını buzdolabından çıkarıp üstündeki kâğıdı açmalı ve hamuru hafifçe unlanmış mermerin üstüne koymalı. Una bulanmış merdaneyle açmalı. Sonra oklavayı almalı ve altına konacak bir gazeteyi okuyacak kadar ince oluncaya kadar hamur yaprağını açmalı (Hamur yaprağını yani yufkayı mümkün olduğu kadar dikdörtgen biçiminde açmalı). Küçük bir kabın içinde yumurtayı hafifçe çırpmalı ve bir fırçayla bu yumurtayı hamurun dört bir kenarına sürmeli. Kâsedeki elmalı karışımı hamur yaprağının üstüne yaymalı. Sonra bunu yuvarlayarak bir salam gibi sarmalı, iki ucunu sıkarak hamuru yapıştırmalı (Böylece elmalı için taşmasını önlemeli). 
Kalan çırpılmış yumurtayı elmalı strüdelin üstüne bir fırçayla veya tüyle sürdükten sonra bunu iki spatula veya börek küreğinin yardımıyle fırın tepsisine yerleştirmeli.
Tepsiyi orta ısılı bir fırına sürmeli ve elmalı strüdeli burada bir saat kadar pişirmeli.
Strüdel pişince tepsiyi fırından çıkarmalı ve bir - iki dakika kadar olduğu gibi bırakmalı. Sonra bunu bir at nalı biçiminda İki ucunu kıvırmalı. Strüdel iyice soğuduktan sonra gene iki börek küreğinin yardı., mıyb tepsiden kaldırıp servis tabağına yerleştirmeli ve^böylece servis yapmalı, isteyenler elmalı strüdelin üstüne de bir miktar pudra şekeri serptikten sonra strüdelin üstünü veya servis tabağının çevresini meyva şekerlemeleriyle süsleyebilirler. 

MALZEMER

Hamuru için: 
300 gram un 
20 gram toz şekeri 
100 gram tereyağı 
1 yumurta 
1 çimdik tuz 
İçine koymak için: 
1/2 kilo kokulu herhangi bir cins elma 
100 gram sultanî üzüm 
50 gram ceviz içi 
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu 
1 limon 
1 tatlı kaşığı tarçın 
150 gram toz şekeri, 
1 yumurta 

Afiyet şeker olsun.
Tarifimizi beğendiyseniz abone olup , yorum yazmayı unutmayınız lütfen.


ELMALI STRUDEL TARİFİ 3

Hamuru için: 
2,5 su bardağı un 
6 çorba kaşığı tereyağı 
1 tatlı kaşığı esmer toz şeker 
1 adet yumurta 
1 Çay bardağı su – azar azar eklenecek 
1 çay kaşığı tuz 
2 çay bardağı erimiş tereyağı – üzerine 
Harcı için: 
2 adet elma 
Yarım su bardağı badem içi 
1 çay bardağı üzüm 
2 çorba kaşığı galeta unu 
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi 
2 çorba kaşığı esmer toz şeker 
1 çay kaşığı tarçın 
Üzerine: 
1 su bardağı pudra şekeri 

Harç için, elmaların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Tereyağını eritin ve elmaları tavaya koyup üzerine galeta unu serpin. Toz şekeri ekleyin ve elmaları soteleyin. Badem, üzüm, limon rendesi ve tarçını ekleyip karıştırın. 
Un, tereyağı, tuz, şeker ve yumurtayı yoğurun. Azar azar suyu ekleyerek elinize yapışmayan ve elastik bir hamur hazırlayın. Hamurunuzu sararak 1 saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve yufka şeklinde açıp üzerine yağ sürün. Diğer hamuru da aynı şekilde açarak ilk yufkanın üzerine yerleştirin. Elmalı harcı yufkanın üzerine koyun ve rulo şeklinde sararak yağlanmış tepsiye koyun. Üzerine erimiş tereyağı sürün. 200 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpin ve dilimleyerek servis yapın.

 Afiyet şeker olsun.
Tarifimizi beğendiyseniz abone olup , yorum yazmayı unutmayınız lütfen.


Ait Olduğu Ülke Hakkında

Avusturyalıların yeme alışkanlıklan kırsal kesime ve şehre göre büyük farklılıklar gösterir. Tabii yeme alışkanlığındaki bu farklılık mutfağın dayandığı besin maddelerindeki farklılığı da ortaya çıkarır. Eskiden kırsal kesimde çok fazla et yenmez, köylüler hayvanları ancak özel günler ve bayramlar için keserlerdi. Genellikle besin maddeleri süt, süt ürünleri ve şarküteri dışında, patates ve buğday ürünleri idi. Daha sonra mısır geldi ve mısır ve mısır unu Avusturya Mutfağı'na girdi. Mısır Avusturya Mutfağı'na Türklerden gelmiştir. Bu nedenle Avusturyalılar mısır ununa "Türkische Weizen" (Türk unu) derlerdi.
Kırsal kesimde, Avusturyalılar patates ve patates unundan da değişik yemekler yaparlardı. Bunlar çeşitli giriş yemekleri, ana yemekler ve tatlılardı. Tabii buğday unu da, ekmek için kullanıldığı kadar, makarna ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılırdı. Yani kısaca Avusturyalılar köylerde çok fazla un ve un ürünleri kullanırlardı.
Şehirde ise eskiden çok et tüketiliyordu. Mesela 16. yüzyılda Avusturya'da şehirlerde kişi başına yılda 100 kg. et tüketiliyordu; yani günde hemen hemen 300 gr. kadar et tüketilirdi. 18. yüzyılda Avusturya'da küçük burjuvazide günde iki kere et yenirdi. Günümüz Avusturya'sında et tüketimi gerek etin pahalı olmasından, gerekse modern yeme alışkanlıklarında saglıklı yeme, ön plana çıktığından eskiye göre azalmıştır. Ama yine de günde bir öğün ki bu ağırlıklı öğündür, Avusturyalılar mutlaka et, etin yanında ise makarna, sebze, pirinç ve bazen de salata yerler.
Avusturyalılar et pişiriminde hemen hemen tüm pişirme tekniklerini kullanırlar. Kızartma, tencerede pişirme, haşlama, kavurma gibi. Şiş türü ızgaralar ise mutfaklarına yeni giren pişirme metotlarından dır.
Avusturyalıların en ünlü et yemeği "Schnitzel" (şinitsel) dir. Normal olarak dana etinden yapıldığı için pahalı bir yemek olan şinitseli Avusturyalılar genellikle en önemli yemek olan pazar öğle yemeklerinde yaparlar. Dana eti bulunması zor ve pahalı bir et olduğundan, yerine tavuk eti de kullanılabilir. Şinitsel genelde ülkemizde bilindiği gibi her zaman pane yapılmış bir et değildir. Pane, şinitsel'in bir tür pişirme usulüdür. Şinitsel çok ince dilimlenmiş bir nevi külbastı inceliğindeki dana bonfilesidir.
Viyana'nın Avusturya yeme alışkanlığında büyük etkisi olmuştur. Her şeyden önce ilk fırın Viyana'da kullanılmış ve bu da pişirme tekniklerine büyük bir çeşitlilik getirmiştir. Daha sonra bu ocaklı fırınlar kırsal kesime de yayılmıştır.

Ayrıca bugün olduğu gibi eskiden de Viyana'da çok değişik ve üstün kaliteli un çeşitleri vardı. Özellikle pancardan ucuz şeker elde edilip piyasaya girince, Bohem aşçıların da etkisi ile, şeker ve una dayanan çeşit çeşit pasta ve tatlılar yapılmaya başlandı.

Yorumlar

Son Zamanların Popülerleri

Afganistan Böreği Tarifi

Dulche Leche Tatlısı Tarifi

Portakallı Granola Tarifi

Tajin (Etli bademli) Tarifi

Köfte Pişirirken Yapılan Hatalar!!

Özbek Pilavı Tarifi

Fransız Tostu tarifi

Afganistan Pilavı Tarifi

Kaşarlı Köfte Tarifi (4 Kişilik)

Bitter Kuki Kurabiye Tarifi